Pages

Jan 8, 2010

N. V. Gogol - Cartoforii


"La noi nimeni nu știe să ție calea de mijloc. Tinerii își fac de cap și de aia sunt nesuferiți apoi când îmbătrânesc devin prefăcuți și sunt tot atât de nesuferiți."

Comedie-farsă puțin cunoscută a lui Gogol, Cartoforii este o piesă de teatru despre o situație des întâlnită în literatură, când un om crede că poate păcăli niște ageamii la cărți dar se vede păcălit el însuși de ei. Piesa este construită frumos cu întorsături de situație neașteptate, înscenarea cartoforilor este diabolică, avem un joc de teatru în teatru, dar nu lipsește nici nota de discurs moral melancolic atât de caracteristică lui Gogol.

Actorii joacă minunat, piesa are patina aceea veche a timpului, stilul cuminte și serios în care se montau piesele altădată, iar jocul lui Gr. Vasiliu Birlic se remarcă în special într-o echipă de actori altfel formidabilă. Este o caracteristică specială a teatrului radiofonic aceea că actorii joacă uimitor de bine, nu există niciodată note false într-o piesă de la radio (poate și pentru că se poate reînregistra o scenă dacă nu a ieșit bine).


Cartoforii - N.V.Gogol

Durata: 60 minute
Distribuție: Mihai Fotino, Gr. Vasiliu Birlic, Niki Atanasiu, Dem Rădulescu, Dumitru Furdui
Regie: Sică Alexandrescu

No comments:

Post a Comment