Pages

Jan 15, 2010

Umiliti si obiditi de Dostoievski


"- Aș vrea să îți spun o anecdotă: am iubit o fată, și am iubit-o aproape sincer...
- Aceea pe care ai jefuit-o și ai părăsit-o?
- Ia te uită, ce bine ești informat!"


Dramatizare a unui roman de tinerețe al lui Dostoievski, Umiliți și Obidiți vestește marile teme dostoievskiene de mai târziu. Pentru prima dată în opera scriitorului rus apare figura demonului reprezentată aici de prințul Valkovski; din plămada lui vor fi creați mai târziu ceilalți mari demoni dostoievskieni ca Versilov, Stavroghin, Svidrigailov.

Piesa este palpitantă ca acțiune, ca un mare păpușar Dostoievski ne amăgește în continuu că poate totul va fi bine în viața năpăstuitelor personaje, că mai există speranță, că poate totuși... iar în acest timp personajele cad tot mai jos, iremediabil învinse de figura prințului Valkovski care manevrează toate personjele din carte până ajung cu toții să facă exact ce voia el. Singur un copil nu poate fi supus marilor manevre, singură inocența rămâne de neînduplecat și îl acuză pe prințul care poate cumpăra orice dar nu și iertarea unui copil muribund.


Dostoievski-Umiliti si obiditi

Durata: 80 min
Distribuție: Fory Etterley, Vasile Hulubei, Ileana Predescu, Costache Antoniu, Ana Barcan, Matei Gheorghiu, Alexandrina Halic, Adela Marculescu, Sorin Gabor, Nelli Nicolau, Jean Reder, Virginia Stoicescu
Regie: Mihai Pascal

No comments:

Post a Comment