Pages

Oct 11, 2010

Anton Holban - Jocurile Daniei

"Au facut din ea o minunata papusa, dar numai o papusa, o papusa care nu tine nici o socoteala de banii pe care ii are la indemna. Eu trebuie sa fac anumite calcule, ma simt meschin(...) Ma doboara bogatia ei fata de care ma simt neinsemnat si in acelasi timp este neinchipuit de cat de putina libertate se bucura Dania. Orice gest pe care l-ar face mai liber se interpreteaza."

O poveste interbelica de iubire in stilul lui Camil Petrescu adica introvertita, reflexiva, anxioasa. Un joc al oglinzilor din care nu putem vedea decat unghiul povestitorului si atat.

Dania este o fata bogata si de familie buna care a fost pregatita cu grija de familia sa in vederea unei casatorii reusite, o capcana umblatoare de seductie inocenta. Insa ceea ce nu ia in considerare familia ei este ca Dania s-ar putea indragosti de capul ei de un scriitor sarac de exemplu. Dania este destul de cuminte insa sa ascunda povestea asta de familia ei si isi ia mii de precautii cand se intalneste cu baiatul ales de ea. Pentru el insa totul e o tortura continua, nu o poate vedea decat cand vrea ea, nu o poate cauta la ea acasa, nu se pot intalni oriunde, nimic nu sta in puterea lui si asta il frustreaza necontenit. Lumile lor atat de diferite ii despart chiar si cand sunt impreuna.

Povestea este spusa de protagonist, nu aflam decat gandurile lui, framantarile lui, indoielile care il cuprind treptat, obsesia lui ca Dania de fapt nu il iubeste. Nu stim nimic despre ce gandeste ea cu adevarat si nici el nu are idee si asta il innebuneste. Ipoteze peste ipoteze despre comportamentul ei, de ce nu scrie, de ce nu il cauta, de ce a vorbit asa? Nevoiti sa aflam toate faptele de la el, suntem inevitabil atrasi de partea lui in jocul acesta incat chiar si noi incepem sa vedeam in Dania un monstru de indiferenta. Povestea ei ramane un mister si nu vom afla niciodata daca era doar o fata bogata si egoista sau o fata care suferea sfasaiata intre o familie de vaza si un om prea posesiv si bolnav de indoiala.



Durata: 59 minute
Distributie: Mirela Gorea, Dragos Paslaru, Eugenia Bosanceanu, Ruxandra Sireteanu, Jeanine Stavarache, Marina Maican, Rodica Sanda Tutuianu, Stefan Velniciuc, Petre Dinuliu

No comments:

Post a Comment